Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A palócok honfoglalása

 
A palócok honfoglalása - a 269.Arvisura alapján


      Egy forró nyári éjszakán az Ordosz feletti Bálvány-hegyen meggyújtották az örömtüzeket, mert befejeződött a köles aratása. Joli-Tórem Földanyának, az úz nép istenasszonyának mondott hálát Bagamér a hun törzsszövetség fősámánja. Ő volt az, aki meghirdette a hunok harcát az egyik Nagyviztől a másikig. A 4460. medvetoros évben az új vallás szerint Rómában 420-at irtak. Nem gondoltak arra, hogy a hu-nok tyumenjei még az örök városig is eljutnak. Amikor a fegyverkovács úzok elindultak, az Etil folyón való átúsztatás közben vezérük Jákó olyan szerenesétlenül esett a lova alá, hogy a gerince megsérült és a lábaira megbénult. Visszavitték Ordoszba. Egyetlen leányát, az aranyhaju Deédest küldte maga helyett, hogy dicsőséget szerezzen Joli-Tórem népének. Deédes nevelését Jákó helyett a felesége, Bősárkány irányította. A fiús természetű lány 430 ló közül kiválasztotta a legvadabbat és 15. születése napján megnyerte a hun törzsszövetség ifjúságának hagyomá-nyos lovasversenyét, a Nagy-Süánt. Ezen az előzködésen az unokabátyja, Atilla a cél előtt elbukott. Deédes diadalmasan a célba futott. Az Öregek tanácsa megengedte, hogy a győztes lány három férjet válasszon magának. Ehhez Bagamér is hozzájárult, hiszen a törvények ezt megengedték. Az Ordosz feletti Pusztaszeren Deédes három férjet választott. Az első a széki-hun Maros volt; sűrű, kemény barna legény. A második a szőke magyari Eszék volt, a harmadik pedig első szerelme, Nekese, a vígkedélyű, okos úz sámán, ordoszi fegyverkovács. Deédes, az ifjú Aranyasszony a 4470. medvetoros évben (430) indult a nagy útra. Bősárkány kiséretében magukkal vitték az ordoszi sámánközpont legfontosabb kellékeit. Buda egy napi járásra mindig előttük lovagolt, hogy a Bősárkányra bízott kegyszereket bármily támadás ellen megvédje. Deédes háromszögletű fejdíszt viselt. Ez jelképesen azt fejezte ki, hogy három férje van. A fejdísz egyúttal a termékenység jele is volt. Deédes férjei egy napi lovaglásnyira voltak egymástól. A gazdag asszony, folyton úton volt férjei között, mert egy-egy táborban csak egyik holdtöltétől a másikig tartózkodott. A férjek pedig csak az ünnepélyes nászlakomán találkoztak egymással, de utána, mire a hajnalcsillag feljött, Deédes már el is indult első férjének, Marosnak a tyumenjével a nagy nyugati útra.

Bagamér halála után Atilla lett a hunok fővezére, a tanultabb Budát fősámánná választotta az Öregek tanácsa. Ezen a nagy tanácskozáson az úz népet Bősárkány, Bagamér húga képviselte, mivel Deédes már a Turgai kapuban tartott őrséget, hogy a hun sereg nyugodt felvonulását biztosítsa. Atilla a 4473. medvetoros évben (433) az alánokkal összeházasodott jászok hivására elfoglalta a Jász-sikságot, és az új, negyedik Pusztaszeren ütötte fel sátorát. A 4474. medvetoros év (434) tavaszán érkeztek meg az altáji kabarok, és a Jász-síkság felett, a Kabar-síkságon telepedtek meg, Kassa-Aba parancsnoksága alatt. Buda a 4475. medvetoros év (435) tavaszán érkezett meg a sámánok tanácsával és feleségével, a rima-lányok fejedelemasszonyával, Dunnával. A római polgárok alapította város alatti kőhegyet jelölte ki fősá-máni székhelyül, a rimalányok szállását pedig a Joli-Tórem kegyhelye mellett állították fel. Ekkor érkezett meg az úzok serege is Deédes vezetésével, és a 4475. medvetoros év (435) nyarán Deédes 20. születésnapján tábort ütöttek Pusztaszeren. Azért érkeztek csak akkor, mert az Öregek tanácsa a fehér-hunokat a Turgai kapuból az Etil folyón át vezényelte az új hazába, a fekete-hunok pedig a Derbenti kapun keresztül jöttek. Utolsónak Eszék tyumenje indult el. Tomaj vitéz századát ők hátrahagyták a Turgai kapuban. Azzal a paranccsal, hogy a később érkező törzseket a megjelölt úton kísérjék majd Atilla birodalmába. Egy-két felvezető csoport egyébként is mindig kísérte a törzseket a kijelölt úton. Négy törzs soha sem érkezett meg.

Az Öregek tanácsának parancsa értelmében Tomaj százada még mindig várja őket a Turgai kapuban. Esküjüket tenger idők múltán még a nagy mongol hódítók is tiszteletben tartották, és őrhelyüket megerősítették, mivelhogy megbízásuk örökidőkre szólt. Ami a felvonuló sokféle, de egymással hol közelebbi, hol távolabbi rokonságban álló népeket illeti, eredetileg fehér hunok voltak a mordvinok, manysi-hantik, marik, suomák, -ma finnek-, észtek, lettek, komik, vepszek, vótok, -továbbá a kaza-és széki-hunok, avarok, kabarok. Fekete-hunok: úzok, kunok, jászok, törökök, mongolok, tatárok, zsuánok, csuvaszok, bolgárok, baskírok, ujgurok és mandzsuk. Bősárkány kérésére az Öregek tanácsa az úzokat háromfelé telepítette le. Maros vitéz tyumenje az Úz völgyétől Marosszékig, Eszék vitéz tyumenje Dunna-Ozdintól Eszékvárig. Nekese fegyverkovács tyumenje pedig Sajó-Ordosztól Tiszavárkonyig telepedett le. A határőrző Dernő, Uzabalog és Úzon őrhelyek és Sajó-Ordosz között a magyaföldi kaszuk és rimalányok csoportjai szálltak meg. Ennek a tanácskozásnak az úz törzsre vonatkozó rendelkezései még arra is kiterjedtek, hogy Deédes Aranyasszony a tavaszt Marosszéken, a nyarat Sajó-Ordosz környékén, az őszt az eszéki síkságon, a telet pedig Buda-széken fogja tölteni. A vezéri-tanácsban neki is részt kellett vennie, mert mint a törzsszövetség egyedüli nő-vezérének, neki kellett ellátnia a háziasszonyi teendőket is. De még négy vidék főzőművészetét is ismerte. A tűzhelyek mellett 48 gazdaasszony várta parancsait. Az úzok nem fizettek sámán-dézsmát, viszont a 48 gazdaasszonynak és férjeiknek, valamint családtagjainak fel kellett építeniök Buda-szék sámánközpontját.

Az úz kőfaragók és ácsok munkáját a fiatal komi-sámán, Sziktivár irányította. Vezetésével Budavárát öt év alatt építették fel a Kőhegyen. Budaváron tehát éppen úgy, mint Ordoszban, az új lakosság többsége az úz mesteremberekből és fuva-rosokból került ki. Általuk a sámánváros nyelvét átvette a többi törzs is. A fuvarosokkal együtt megjelentek az úz nép kalmárjai is és a melegvizek mellett ütötték fel sátorfájukat. Nekese vitézei kilenc úz községben telepedtek meg, ezek: Ózd, Várkony, Hangony, Center, Putnok, Velezd, Daróc, Deédes és Mogyorósd. Vasforraló településeik (pestjeik) voltak Dernőn, Rozsnyón, Récén, Gerlicén és Vasváron. Maga Nekese is foglalkozott vasmunkával a róla elnevezett Nekesén. Minden törzsnek adtak valamilyen nevet; olykor megkülönböztető céllal a szomszéd törzsek is. Így volt ez az itt letelepedett úzok esetében is. Az első úz tyument vezéréről és legnagyobb folyójukról marúzoknak, a másodiknak a népét termelvényeikről daragúzoknak nevezték. A harmadikat a kabarok-akik két évvel korábban telepedtek meg az úzok által igen gyéren lakott részen-kabarosan felső-úzoknak, akkori nyelven palúzoknak nevezték. De a Kassa-Ungvár vidéki nagy kabar tömb az újonnan érkezett úzokat palócoknak hívta. Legbelsőbb fekvésű településüket, Úzd sámán kegyhelyét és a hozzá tartozó részt kabarosan Ózdnak mondták. Az úzok ez ellen hiába tiltakoztak. A Vadna sámánnal érkező Hetény, Gál, Biriny, Pázmány és Ladány féle vandalúzokat a kilenc központi község magvába olvasztották be. Az új hazába érkező úz harcosokat Tiszavárkonyig vezette az ifjú Várkony vitéz; Matyó egykori vitézeit a Bálványtól délre telepítette le, öt községben. A többi nagycsaládnak Dernő községtől Dusa-őrhelyig jelöltek ki helyet, szabad foglalásra. Amikor a mordvin és hanti törzsek Atilla halála után visszamentek a Káma-Oka folyó vidékére, a palócok Vadnától Zebegényig elfoglalták az elhagyott törzsi szállásokat, azóta is ők lakják Palócföldet.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Utiza08

(Fulex90, 2018.12.15 01:04)

http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/flomax-buy-flomax-uk-ordering
http://bricolocal.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-sinota-en-l-nea-chile
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/donde-para-ordenar-metaxalonum-urgente-rep-blica-de-panam-comprar
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/site-fiable-pour-acheter-tadact-tadalafil-20-mg-acheter-du-tadact
http://showmeanswer.com/index.php?qa=35829&qa_1=order-roxithromycin-where-buy-rulide-prescription-needed
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/83/12029/zydafil-40-mg-comprar-de-forma-s
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/norfloxacine-en-ligne-moins-cher-site-fiable-prix-generique
http://wu-world.com/profiles/blogs/alfin-sildenafil-citrate-200mg-o-achat-sans-ordonnance-sildenafil
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/imuran-50mg-order-imuran-coupon-for-10-pills
http://wu-world.com/profiles/blogs/divalproex-500-mg-comprar-sin-receta-de-forma-segura-estados
http://jaktlumaczyc.pl/69229/discount-gelpin-100-online-can-buy-sildenafil-citrate-cheap
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-lisinopril-al-mejor-precio-rep

Lolak68

(Zafod50, 2018.12.13 15:07)

http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/low-price-flodil-5-mg-buy-online-how-to-purchase-felodipine-fast
http://medioteca.com.ar/blogs/post/7207
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-cialis-60mg-achat-cialis-online
http://bioimagingcore.be/q2a/50894/como-comprar-toprol-xl-metoprolol-envio-urgente-brasil
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-diario-tadalafil-gen-rico-sem-1
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-de-cianeo-10mg-com-desconto
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-alendronate-en-ligne-alendronate-commander-en
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-sex-up-sildenafil-citrate-sin-receta-urgente
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/vigorite-120mg-en-ligne-bas-prix-acheter-paiement-mastercard
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/order-disilden-100mg-safely-buy-non-generic-disilden-online
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/discount-zenavil-10-mg-buy-online-cheapest-zenavil-online-no
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/avis-site-achat-iqnyde-sildenafil-citrate-en-ligne-avec-visa
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/sildena-en-ligne-bon-prix-achat-paiement-mastercard-acheter-du
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-viridil-sildenafil-citrate-50-mg-bon-marche-site
http://bioimagingcore.be/q2a/49130/sildenafil-citrate-comprar-gen%C3%A9rico-barato-internet-brasil
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-ciavor-diario-tadalafil-10-mg-gen-rico-sem-receita
http://soruanaliz.com/index.php/19417/comprar-gen%C3%A9rico-isosorbide-mononitrate-receita-internet
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-silderec-50mg-sin-receta-r-pido-andorra

Useji82

(Nocej28, 2018.12.10 09:34)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/sur-quel-site-commander-du-spironolactone-prix-aldactone
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/avafil-onde-comprar-gen-rico-melhor-pre-o-pela-internet-portugal
https://madbuddy.club/blogs/post/13875
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/discount-entranin-25-mg-buy-online-can-i-purchase-sildenafil
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/comprar-havante-130mg-pre-o
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/viasil-sildenafil-citrate-como-comprar-gen-rico-r-pido-brasil
http://brooklynne.net/profiles/blogs/cialis-tadalafil-moins-cher-et-sans-ordonnance-vente-tadalafil-en
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-losartan-barato-estados
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/ereq-120mg-o-acheter-sans-ordonnance-o-acheter-sildenafil-citrate
http://gennethub.com/blogs/1377/9669/lovex-sildenafil-citrate-100-mg-bon-marche-sur-le-net-lovex-e
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/comprar-cialis-diario-5-mg-com-desconto-brasil
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-heragra-150mg-generique-en-ligne-baisse-prix
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/paracetamol-500-mg-comprar-en-farmacia-online-aprobada-ecuador
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-primidona-250-mg-pago-visa
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-direktan-sin-receta-entrega-r-pida-ecuador
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/buy-sildara-200mg-cheap-how-to-order-sildenafil-citrate-cheap
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/dali-tadalafil-como-posso-comprar-com-garantia-internet
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ohay-tadalafil-fiable
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-erotid-tadalafil-10-mg-ahora
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/wellbutrin-150mg-bon-prix-et-livraison-discrete-vente-bupropion
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/cheap-montelukast-4-mg-order-online-where-can-i-purchase
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/order-edalis-40mg-safely-how-can-i-purchase-tadalafil-in-trusted
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/acheter-ikolis-60mg-en-ligne-bon-marche-rapide-achat-tadalafil-en
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/buy-viasin-120mg-generic-viasin-paid-by-pay-pal
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/order-vigrande-online-how-can-i-order-sildenafil-citrate-in
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/clozapina-25-mg-donde-puedo-comprar-env-o-urgente-puerto-rico

Pigiq97

(Itutu99, 2018.12.09 04:21)

http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-helpin-sildenafil-citrate-50-mg http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/comprar-corsenile-130-mg-de-calidad-el-salvador http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/ranitidina-300mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-certificada http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/dali-tadalafil-60-mg-comprar-de-forma-segura-on-line-brasil http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/plusefec-sildenafil-citrate-150-mg-en-ligne-bon-prix-achat-avec http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/order-erectol-50-mg-online-how-to-order-sildenafil-citrate-cheap http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/recherch-celeste-20-mg-celeste-equivalent-sans-ordonnance http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/vitarfil-120mg-buy-online-buy-genuine-vitarfil-online http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-silderec-sildenafil-citrate-200-mg http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-en-ligne-ezetrol-baisse-prix-site-fiable-acheter https://lepchat.com/blogs/post/26140 https://madbuddy.club/blogs/post/13772 http://korsika.ning.com/profiles/blogs/retrovir-zidovudine-300-mg-en-ligne-moins-cher-acheter-avec http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/gelpin-sildenafil-citrate-120-mg-como-comprar-sin-receta-fiable http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-o-gen-rico-de-refren-130-mg-sem-receita http://korsika.ning.com/profiles/blogs/vasifil-sildenafil-citrate-onde-comprar-gen-rico-de-forma-segura

Wahic99

(Fugeb12, 2018.12.07 16:33)

http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/comprar-virineo-25mg-gen-rico-de-confianza-brasil http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/zilfic-sildenafil-citrate-50mg-livraison-rapide-pas-cher-vente-du http://bioimagingcore.be/q2a/50813/uroxatral-alfuzosin-gen%C3%A9rico-uroxatral-generico-farmacia http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/buy-generic-via-avenir-200mg-online-via-avenir-information-uk-buy http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-enthusia-sildenafil-citrate-env-o http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/ciavor-tadalafil-como-posso-comprar-envio-24h-pela-internet http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/low-price-ah-zul-50mg-order-online-how-to-buy-ah-zul-online-with http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/order-discount-viagra-25mg-canadian-pharmacy-generic-viagra http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/viagra-pas-cher-internet-livraison-discrete-ou-acheter-du-viagra http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/low-price-divalproex-125mg-buy-online-how-can-i-order-depakote http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/erectol-plus-buy-without-prescription-how-can-i-buy-sildenafil http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-pour-acheter-tagra-tadalafil-20mg-acheter-commander

Afobo27

(Yaseh17, 2018.12.03 20:49)

https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://sf778.tumblr.com https://wltchh.tumblr.com https://catchmehazza.tumblr.com https://mysafeport.tumblr.com https://honeyhoneyxo.tumblr.com https://its-batmanhere.tumblr.com https://ciarasport.tumblr.com https://spookoplazm.tumblr.com https://ca-e-r.tumblr.com https://fuckthemajortomyeah.tumblr.com

Sufej82

(Hexem16, 2018.12.01 10:38)

https://alevel-study.tumblr.com https://themaynards624.tumblr.com https://xaxxaia.tumblr.com https://keyameric0.tumblr.com https://avecesfrancisca.tumblr.com https://mylittlegirlsuicide.tumblr.com https://punishedstrider.tumblr.com https://ic69.tumblr.com https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com https://paranoid-subzero-doll.tumblr.com https://saudihyper.tumblr.com https://daisydaehwi.tumblr.com https://n-i-n-a01.tumblr.com

Шлюхи Краснодара

(AmuelLiawl, 2018.10.13 00:57)

<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие шлюхи</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интимные знакомства в Краснодаре Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд блядей в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие бляди в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интим знакомства в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд шлюх в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие проститутки Краснодара</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интим знакомства Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд проституток в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Бюджетные шлюшки в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Секс знакомства в Краснодаре</a>